Cairnterrierklubben firade 60-års jubileum i tre dagar

Bir och Bim på utställningen

Det var jubileumsfirande i dagarna tre med den officiella utställningen som höjdpunkt. Cairn i Syd stod som arrangör av jubileet. Låt oss börja med att konstatera att vår officiella utställning blev lyckad. 63 Cairnterrier var anmälda, utställare och övriga strömmade till och solen lyste! Vilken härlig start!

Men det hela började redan dagen innan, fredagen 14 juli, då förberedelserna var i full gång. Medan styrelsen och funktionärer jobbade med detta så erbjöds de som redan anlänt med sina hundar att ägna sig åt ”Prova-på-aktiviteter” som skickligt leddes av Marie och Albin Andersson. Det var många som deltog och som uttalade sig väldigt positivt om det här arrangemanget. Det avslutades med en femkamp som vanns av Pia Nordin med Eddie.

På fredagskvällen tändes en stor gemensam grill och alla, som redan var på plats, samlades kring den med våra medhavda grillspett och annat. Det blev trångt och mysigt i det stora tältet när vi åt och drack och samtalade glatt. Många kände varandra sedan tidigare och möten av det här spontana slaget ger goda tillfällen till trevliga samtal i avslappnad miljö.

På lördagen inleddes utställningen med ett ovanligt ljud och in tågade en säckpipeblåsare, efter honom kom Cairn i Syds ordförande och domaren Ms Brenda Shannon. Säckpipan representerade Skottland och var en hyllning till Cairnterrierns ursprungsland.

Inmarsch Cairnterrierklubbens utställning under 60-årsjubileet

Utställningen invigdes  sålunda och domaren och hennes två ringsekreterare Eva Swanberg och Gun Grysell presenterades. Vädret var strålande och runt ringen hade samlats alla tält med förväntansfulla utställare och besökare. Med Cairn som huvudpersoner förstås.

Även domaren, Ms Shannon var förväntansfull eftersom det var första gången som hon dömde i Sverige. Utställningsklasserna är något annorlunda än i UK, men när domaren i början var lite tveksam fick hon hjälp av sina erfarna ringsekreterare.

Bästa tik blev Hjohoo´s I´m Perfect For Hjo och bästa hane blev Starglen Enjoy this Little Man, två unga Cairn som särskilt fångade domaren intresse. Av dessa två blev tiken BIS (Best in Show). Domaren var överlag mycket nöjd med våra svenska hundar, som i kvalitet inte skiljde sig nämnvärt från de som hon brukar döma hemma i England.

Resultaten från alla klasser på utställningen finns bifogade den här texten och på Cairnterrierklubbens  hemsida.

På lördagskvällen samlandes ett femtiotal medlemmar till en trevlig buffé som sponsrades av Cairnterrierklubben (CTK). Ordföranden, Charlotte Svala, höll ett hälsningstal, med artighet på engelska eftersom domaren och hennes make också deltog. Även domaren höll ett kort tal och tackade för inbjudan att döma hos oss, hon hade haft en trevlig dag tillsammans med oss.

Vi tackar CTK för stöd med arrangemanget – och tack för maten!

Tack också till alla som anmält sig och till alla sponsorer. Inte minst till våra medlemmar Håkan och Carina Persson, som körde extra turer för att lämna en leksak till varje utställare samt väldigt många priser. Prisbordet var oerhört välfyllt med många trevliga priser.

Det är flera som uttalat sin uppskattning av de här dagarna, vilket gläder oss.

På söndagen var det uppfödarmöte. CTKs Avelskommitté hade inbjudit uppfödare och andra intresserade till en föreläsning av husdjursagronom och agronomie licentiat Irene Berglund på temat Avel för rasens bästa. Ett tjugotal personer hade hörsammat inbjudan och lyssnade med stort intresse. Temat var genetik och avel, skickligt framfört av föreläsaren.

Mer om detta finns att läsa i nästa nummer (nr 3) av Cairnbladet.

Foto: Urban Arnesson och Monica Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *