Utställning: Snapphanen 2015

SNAPPHANEN 2015

Ja så har Cairn i Syd haft sin årliga utställning ”Snapphanen”. Denna gång på underbart vackra Ringsjöstrands camping. En plats där sjön var precis vid ringen (där flera deltagande hundar svalkade av sig och simmade efter dagens arbete), träd som skuggade utställningsringen och utställarna, restaurang belägen 50 m. från ringen. Ja, bättre utställnings-plats får vi nog leta efter, de deltagande utställarna var mycket nöjda med utställningsplatsen. Att vi sen hade en dag med strålande sol och sommarvärme gjorde inte saken sämre.

Domare detta år var Hilde Nybom kennel Laakas, en erfaren terrieruppfödare samt utställare, till sin hjälp hade hon Eva Svanberg som ringsekreterare. Dessa båda ”ringrävar” skötte sin syssla galant och delgav Hildes åsikt av hundarna. Vi åter-kommer förhoppningsvis med ett referat av Hilde om dagen

Det var 37 cairn 4 valpar och 33 vuxna som gjorde upp om platserna i ringarna, de bäst placerade hundarna som bilder från dagen ser du på annan plats

Cairn i Syd hade ett magnifikt prisbord att dela ut till sina deltagande hundar, mycket tack vare sina sponsorer. Vi delade ut ett ”Lucky Looser” pris samt hade 2 olika lotterier som såldes slut direkt och många ville ha fler  chanser, vi hade 3 som deltog i barn med hund

Ett STORT TACK till alla närvarande som med sin positiva närvaro gjorde Snapphanen 2015 till den succe det blev.  

Fler bilder hittar du under bildsidor

Per

Alla resultat

Rottriver´s Head and ShoulderBIR
Ch Hagahus Best XclusiveBT2
Caroq´s AranciaBT3
PLCH Kullehus RosebudBT4
SUCH Caroq´s SkypeBIM
SUCH Caroq´s EmelaninBH2
SUCH Pennypop´s Christmas GiftBH3
Happy Dust Bunny MagnusBH4
Bästa Valp:Hagahus Café-Au-Lait
  
Bästa Junior:Rottriver´s Head and Shoulder
  
Bästa Unghund:Happy Dust Bunny Heili
  
Bästa Veteran:SEUCH PLCH Rasken´s Rhapssody in Red
  
Bästa UppfödargruppKennel Caroq´s
  
Barn med Hund:Emma med Caincurls Bella
  
Lucky Loser:Birgit Carlsson, Norrahammar

Domarrapport

Sveriges vackraste utställningsplats? Cairnterrierklubbens utställning Snapphanen avhölls i alla fall på en sällsynt fin gräsplan, med både öppna ytor och skugga, samt med sjön alldels intill. Säsongens första riktiga sommardag hade infunnit sig och som ringsekreterare hade jag erfarna Eva Svanberg, så det skulle ju bli en enkel match? Njä, helt lätt var det ju inte för kvaliteten var hög i många klasser och det blev ett antal varv i sommarsolen för alltmer utmattade handlers – flertalet hundar såg däremot fortsatt pigga ut. En cairnterrier ger sig inte i första taget!

Endast en hanvalp hade mött upp, Hagahus Carpe Diem, men han var å andra sidan riktigt fin även om han fick ge sig för sin syster, Hagahus Café-Au-Lait i kampen om BIS-valp. Båda är kompakta och välbalanserade med härliga rörelser, som dock systern var mer villig att visa upp! Endast en äldre valp (6-9 månader) deltog, nämligen Kullehus Amaretto som var av lite längre modell. I juniorklass hanar vann Happy Dust Bunny Magnus, som rörde sig energiskt och vägvinnande, och som aldrig slutade att vifta på svansen. I öppen klass deltog en pappa med två söner, så det var inte helt lätt att välja, men den yngste av sönerna, Ringtorps Curry Malabar, avgick med segern. Tre ståtliga hanhundar kom sedan in i championklassen – alla väl värda sin titel och utmärkta representanter för sin ras. Den flottaste överlinjen och de bästa frambensvinklarna tyckte jag mig dock hitta hos den yngste, Ch Caroq’s Skype, som även hade ett härligt uttryck med välplacerade öron samt utmärkta bakbensrörelser med mycket drive. Tvåan Ch Caroq’s Emelanin och trean Ch Pennypop’s Christmas Gift var också mycket välbyggda men hade inte riktigt samma längd i steget som vinnaren. Sist ut av hanhundarna var en välbyggd äldre gentleman, Ch  Rasken’s Rhapsody In Red, som var ensam tävlande i veteranklass. I bästa haneklass placerade jag sedan de tre championpojkarna följda av junioren.

Inte mindre än sex juniortikar kommer sedan in i ringen. I denna klass varierade hundarna ganska mycket, beroende på skillnader i ålder och pälsutveckling, vilket förstås försvårade bedömningen. Två av dem stod dock ut alldeles speciellt, nämligen Rottriver’s Head And Shoulder och Caroq’s Arancia (dotter till vinnande hanhunden). Båda är väldigt eleganta, med välformade huvuden, (lagom) långa halsar, flotta överlinjer och vägvinnande rörelser. Endast en tik deltog i unghundsklass, nämligen den välbyggda och välgående Happy Dust Bunny Heily. Öppen klass tikar blev dagens största klass, med 12 deltagare. Här var kvaliteten mer ojämn än i tidigare klasser, med en del hundar som var lite för lågställda för min smak medan andra var för kompakta och oeleganta. Här hittade jag också dagens enda icke godtagbara bett. Vinnare blev en riktig pärla, Pennypop’s Christmas Dream (kullsyster till 3:e placerade hund i bästa haneklass) som var både välbyggd och välgående.  Tre tikar kom sedan in i championklass, där den yngsta, Ch Hagahus Best Xclusive Cocktail (halvsyster till vinnane hanhund), visade den mest tilltalande helheten, dvs konstruktion, typ och rörelser. Därefter placerade sig två andra mycket välbyggda tikar, Ch Kullehus Rosebud och trea Ch Caroq’s Hitch The Bitch som dock inte hade samma alerta uttryck och rörelser som vinnaren. I bästa tikklass vann sedan junioren Rottriver’s Head And Shoulder, följd av Ch Hagahus Best Xclusive Cocktail,  Caroq’s Arancia och Ch Kullehus Rosebud. Och när det sedan var dags för BIS och BIM … ja, det gick ju bara inte att bortse från juniortikens charm och rörelser, så hon blev BIS med hanhunden som BIM.

Sammanfattningsvis vill jag säga att flertalet hundar visade sig som goda representanter för rasen, med välformade huvuden, utmärkta bett, mestadels goda proportioner och energiska, vägvinnande rörelser. De problem som trots allt återfanns på en del hundar,  handlade oftast om något fattiga förbröst kombinerat med otillräckligt utvecklade bröstkorgar och ostadiga frambensrörelser, respektive alltför brant sluttande kors med låga svansansättningar och underställda bakbensrörelser. Tack allihop för att jag fick döma era trevliga hundar, som alla visade mycket gott temperament och verkligen gjorde skäl för rasens smeknamn ’världens bästa kompis’.

Hilde Nybom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *